Še v 50. letih prejšnjega stoletja so se klimatske naprave uporabljale le v večjih industrijskih korporacijah, danes pa so povsem nepogrešljive na vsakem našem koraku:

  • tako v avtomobilu, v prodajalnah, pisarnah, kot tudi doma in na dopustu.

A kljub splošni rabi klimatskih naprav jih marsikdo še vedno ne zna uporabljati pravilno, zato se, predvsem ob začetku sezone hlajenja, pogosto pojavijo  zdravstvene težave, ki jih povezujemo z neprimerno rabo klime:

  • prehladi, kašelj, boleče grlo, vneta rebrna mrena…

To je le nekaj najpogostejših težav, ki nam jih lahko povzroči klima, a le, če je ne uporabljamo pravilno oziroma če se ne držimo pravil varne uporabe klime.

Kje ga največkrat polomimo?

Ko je zunaj pasja vročina, si pogosto klimatsko napravo nastavimo na zelo nizko temperaturo in si pihanje po možnosti usmerimo neposredno v pregreto telo. Sprva sicer občutimo olajšanje, vendar pa negativne posledice takšnega nespametnega ravnanja kmalu občutimo na našem telesu oziroma zdravju. Velike temperaturne spremembe in spremembe vlažnosti zraka lahko namreč povzročijo reakcije na sluznici zgornjih dihal, kar se kaže v oteženem dihanju skozi nos in nabreknjeni sluznici v sinusnih votlinah, to pa povzroča glavobole in občutek tiščanja v glavi.

Zaradi izsušitve sluznice se lahko pojavi tudi suh in dražeč kašelj. Zato pazite, da klimatske naprave nikoli ne nastavite več kot 5 stopinj nižje, kot je zunanja temperatura, poleg tega je priporočljivo, da hladen zrak ne piha naravnost v telo.

Pokličite nas in svetovali vam bomo, kako pravilno uporabljati klimatsko napravo, da vas na začetku sezone hlajenja ne presenetijo zdravstvene težave.