bibo.si

Sončne elektrarne za samooskrbo

Energija prihodnosti je že tukaj! Sončne elektrarne na ključ - enostavno in hitro. Izberite sončno elektrarno po meri in uživajte v brezskrbni prihodnosti.

Zakaj plačevati za elektriko, če jo lahko proizvajate sami z našo pomočjo?

Oddajte povpraševanje in stopite korak bliže k vaši sončni elektrarni. Omogočite sebi in svoji družini energetsko neodvisnost in prihranite pri stroških elektrike.

Skupaj bomo ustvarili boljšo prihodnost za vas in naše okolje!

Imate vprašanja?

Kaj ponujamo pri Bibo inženiringu?

1. Prodaja

Svetovanje, izdelava ponudbe in pomoč pri subvencijah.

2. Montaža

Strokovna in varna postavitev s strani izkušenih monterjev.

3. Servis

Celovita ponudba od odpravljanja napak do posodobitev.

Zakaj zaupati nam?

Z izkušeno ekipo, vrhunskimi materiali in individualnim pristopom vam nudimo celovito storitev izgradnje sončne elektrarne, ki bo ustrezala vašim potrebam in vam prinesla dolgoročne prihranke.

Enostavno do sončne elektrarna na ključ: Uredimo vse od A do Ž, od pridobitve soglasij do postavitve elektrarne in pridobitve subvencij.

Odlična kvaliteta produktov: Naše sončne elektrarne, zasnovane s komponentami priznanih svetovnih proizvajalcev, zagotavljajo najvišje donose glede na investicijo ter brezhibno delovanje vsaj 30 let.

Strokovno vzdrževanje sončnih elektrarn: Z vrhunsko tehnologijo skrbimo za brezhibno delovanje vaše sončne elektrarne in vam zagotovljamo optimalno delovanje elektrarne in maksimalen donos sončne energije.

Nudimo strokovno svetovanje in pomoč: Izkušeni strokovnjaki poskrbijo za vrhunsko sončno elektrarno in vso podporo. Visokokakovostni sistemi in strokovno znanje zagotavljajo maksimalne donose in brezskrbno delovanje.

Zakaj je sončna elektrarna investicija, ki se vam bo obrestovala?

Sončna elektrarna vam prinaša številne prednosti, ki vam bodo izboljšale življenje in hkrati prispevale k zeleni prihodnosti.

Postanite energetsko neodvisni in se izognite nihanju cen elektrike. Proizvajajte svojo energijo s soncem in zmanjšajte mesečne stroške.

Uživajte v brezplačni in čisti energiji. Sončna elektrarna vam omogoča izkoriščanje neomejenega vira energije, ki je na voljo vsak dan.

Aktivno prispevajte k varstvu okolja. Zmanjšajte emisije CO2 in bodite del rešitve za trajnostni planet.

Sončna elektrarna je investicija v prihodnost. Vložek se vam bo povrnil v nekaj letih, nato pa boste dolga leta uživali v brezplačni energiji.

Ne odlašajte in stopite v stik z nami še danes! Z veseljem vam bomo pomagali uresničiti vaše cilje in vam predstavili vse prednosti sončne elektrarne.

Nekaj naših preteklih projektov

postopek

7 korakov do sončne elektrarne na ključ

Preden se lotimo postavitve sončne elektrarne, je ključnega pomena, da ocenimo ustreznost vaše lokacije. Preverimo, ali ima vaša streha ali zemljišče dovolj sončne svetlobe skozi vse leto in ali obstajajo kakršne koli ovire, kot so sence dreves ali stavb, ki bi lahko vplivale na učinkovitost sistema.

Na podlagi analize lokacije bomo zasnovali optimalen sistem sončne elektrarne, ki bo ustrezal vašim potrebam. Določili bomo ustrezno velikost sistema, izbrali ustrezne sončne celice in inverter ter oblikovali postavitev modulov za maksimalno izkoristek sončne energije.

Za namestitev sončne elektrarne je potrebno pridobiti ustrezna dovoljenja in soglasja. Pomagali vam bomo pri urejanju gradbenega dovoljenja, prijave na električno omrežje in vseh ostalih potrebnih dokumentov.

Skupaj bomo raziskali različne možnosti financiranja sončne elektrarne, od lastnih sredstev do bančnih posojil, subvencij in drugih oblik finančne podpore. Pomagali vam bomo izbrati optimalno finančno strategijo, ki bo ustrezala vašim zmožnostim.

Ko bodo vsa dovoljenja urejena in financiranje zagotovljeno, bomo poskrbeli za strokovno namestitev sončne elektrarne. Naša ekipa bo poskrbela za postavitev sončnih modulov, montažo inverterja, vzpostavitev varnih električnih povezav in morebitno namestitev hranilnikov energije.

Po končani montaži bomo poskrbeli za priključitev sončne elektrarne na električno omrežje. Vzpostavili bomo ustrezne električne povezave in pridobili soglasja za priklop, da bo sončna elektrarna lahko nemoteno delovala.

Po uspešnem priklopu bomo poskrbeli za zagon sončne elektrarne in preverili njeno delovanje. Za vas bomo pripravili tudi načrt za redno vzdrževanje, ki bo zagotovilo optimalno učinkovitost in dolgoročno delovanje vaše sončne elektrarne.

FAQ

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori

Sončna elektrarna pretvarja sončno energijo v električno energijo s pomočjo fotovoltaičnih (PV) modulov. To so plošče, sestavljene iz sončnih celic, ki so običajno narejene iz silicija.

Proces delovanja je sledeč:

 1. Sončna svetloba zadene PV module.
 2. V sončnih celicah se fotoni (delci svetlobe) pretvorijo v električni tok.
 3. Več sončnih celic se združi v PV module, ki so nato med seboj povezani in tvorijo sončne panele z želeno močjo.
 4. Za uporabo v gospodinjstvih in omrežju se enosmerni tok (DC), ki ga proizvajajo sončni paneli, pretvori v izmenični tok (AC) s pomočjo inverterja.
 5. Električna energija se nato lahko uporablja za napajanje hiš, podjetij ali pa se oddaja v omrežje.
 6. V primeru samooskrbnih sončnih elektrarn se lahko višek energije shrani v akumulatorjih za kasnejšo uporabo.

Sončne celice in sončni moduli sta ključna elementa sončnih elektrarn, vendar se med seboj pomembno razlikujeta.

Sončna celica:

 • Je osnovna enota, ki pretvarja sončno svetlobo v elektriko.
 • Sestavljena je iz polprevodniškega materiala, kot je silicij.
 • Majhna in običajno kvadratne ali pravokotne oblike.
 • V sončni elektrarni se veliko sončnih celic poveže skupaj in tvori sončni panel.

 

Sončni modul:

 • Sestavljen iz več sončnih celic, ki so med seboj povezane in vgrajene v enoto.
 • To je tisto, kar vidimo na strehah ali v sončnih elektrarnah.
 • Večja površina za zajemanje sončne svetlobe in s tem večja proizvodnja elektrike.
 • Opremljen s steklom za zaščito celic in okvirjem za trdnost.
 • Sončni moduli se povežejo v panele, ki ustvarjajo želeno napetost in tok.

 

Preprosto povedano:

 • Sončna celica je gradnik, ki pretvarja sončno svetlobo v elektriko.
 • Sončni modul pa je skupek sončnih celic, ki delujejo kot enota za zajemanje sončne energije in proizvodnjo elektrike.

Proizvodnja sončne elektrarne ni fiksna, ampak se spreminja glede na različne dejavnike.

Najpomembnejši dejavniki so:

 • Velikost elektrarne: Večja elektrarna s kapaciteto v kilovatih (kW) ali megavatih (MW) bo običajno proizvedla več energije.
 • Sončno sevanje: Sončne elektrarne so bolj produktivne na območjih z veliko sončne svetlobe.
 • Učinkovitost sončnih celic: Višja učinkovitost pomeni, da se več sončne svetlobe pretvori v energijo.
 • Vremenski pogoji: Oblačnost, senca in dež zmanjšajo produktivnost elektrarne.
 • Tehnični faktorji: Učinkovitost komponent in pretvornikov energije vpliva na končno proizvodnjo.

Proizvodnja se običajno izračuna na letni ravni. Majhne sončne elektrarne za individualne potrebe lahko proizvedejo nekaj kilovatnih ur (kWh), medtem ko lahko velike komercialne elektrarne dosežejo desetine gigavatnih ur (GWh).

Dejanska proizvodnja se lahko razlikuje od teoretičnih zmogljivosti zaradi:

 • Vpliv vzdrževanja
 • Izgube v prenosu
 • Sistemska učinkovitost

Za natančno oceno proizvodnje sončne elektrarne je potrebno upoštevati vse te dejavnike in narediti individualni izračun glede na lokacijo, velikost in tehnologijo elektrarne.

Sončne elektrarne ponujajo številne prednosti v primerjavi z drugimi viri energije, kot so fosilna goriva, jedrska energija in veterna energija. Te prednosti vključujejo:

 • Obnovljiv vir energije: Sončna energija je obnovljiv vir, kar pomeni, da se ne bo nikoli izčrpala. Sonce bo še vedno sijalo še milijarde let, kar zagotavlja dolgoročno trajnost sončne energije.
 • Okoljska prijaznost: Sončne elektrarne ne proizvajajo emisij toplogrednih plinov ali drugih onesnaževal. To pomeni, da sončna energija ne prispeva k podnebnim spremembam ali onesnaževanju zraka.
 • Nizki obratovalni stroški: Sončna energija je brezplačna in na voljo v naravi, kar zmanjšuje stroške goriva. Sončne elektrarne zahtevajo le minimalno vzdrževanje, kar vodi do nižjih obratovalnih stroškov v primerjavi z drugimi viri energije.
 • Dostopnost in decentralizacija: Sončna energija je razpršen vir, kar pomeni, da je na voljo na različnih lokacijah po vsem svetu. To omogoča namestitev sončnih elektrarn na mestih, ki so oddaljena od tradicionalnih električnih omrežij, kar prispeva k večji energetski neodvisnosti in decentralizaciji energetskega sistema.
 • Dolgoročna trajnost: Sončne elektrarne imajo dolgo življenjsko dobo in lahko trajajo več desetletij. To pomeni, da je investicija v sončno elektrarno dolgoročna in se lahko povrne skozi čas.
 • Možnost neto merjenja in prodaje viškov: Sončne elektrarne omogočajo možnost neto merjenja, kar pomeni, da se presežna električna energija, ki jo proizvede sončna elektrarna, vrne v omrežje. To omogoča, da lastnik sončne elektrarne prejme kredit za presežno energijo ali jo proda dobavitelju električne energije.

Zaradi teh prednosti so sončne elektrarne privlačna možnost za gospodinjstva, podjetja in vlade, ki želijo zmanjšati svojo odvisnost od fosilnih goriv, zmanjšati vpliv na okolje in zagotoviti trajnostno prihodnost.

Sončne elektrarne se povezujejo z omrežjem preko pretvornikov (inverterjev), ki pretvorijo njihov enosmerni tok v izmenični tok, združljiv z omrežjem. V nekaterih primerih se uporabi transformator za prilagoditev napetosti.

Napredni sistemi, kot je neto merjenje, omogočajo lastnikom sončnih elektrarn, da presežek energije oddajo v omrežje in jo kasneje uporabijo, ko jo potrebujejo. Pri manjših sončnih elektrarnah se lahko proizvedena energija porabi lokalno, kar zmanjša obremenitev omrežja.

Varnost, kakovost energije in stabilnost omrežja so ključni dejavniki pri povezovanju, zato morajo sončne elektrarne ustrezati predpisom in uporabljati ustrezno opremo.

Sončna energija je sicer dostopna povsod na Zemlji, vendar njena izkoriščljivost in učinkovitost nista enaki povsod. Geografske in klimatske značilnosti vplivajo na primernost sončne energije za določeno lokacijo.

Ključni dejavniki, ki jih je treba upoštevati:

 • Sončna obsevanost: Količina sončne energije, ki doseže določeno območje. Višja obsevanost pomeni večji potencial za sončno energijo. Območja bližje ekvatorju imajo običajno boljše pogoje.
 • Oblačnost in vreme: Pogosta oblačnost ali dež zmanjšata izkoristek sončne energije. Vendar sončne elektrarne delujejo tudi v oblačnih dneh, le z manjšo proizvodnjo.
 • Geografska lega: Vpliva na nagib in usmeritev sončnih modulov za optimalno delovanje. Lokacije z višjo geografsko širino imajo manj sončnih ur na dan in izrazitejše letne spremembe v sončnem sevanju.

Kljub temu imajo sončne elektrarne lahko koristi tudi v območjih z manj sonca. Tehnološki napredek povečuje izkoristek sončnih celic, kar pomeni boljšo učinkovitost tudi v manj idealnih pogojih. Poleg tega se lahko sončne elektrarne kombinirajo z drugimi viri energije za zanesljivo oskrbo z energijo v različnih geografskih območjih.

Sončne elektrarne imajo običajno življenjsko dobo med 25 in 30 let, vendar lahko ob ustreznem vzdrževanju delujejo še dlje. Obstajajo primeri elektrarn, ki so stare več kot 40 let in še vedno proizvajajo energijo.

Na življenjsko dobo vplivajo:

 • Degradacija celic: Sončne celice sčasoma izgubijo nekaj učinkovitosti. Proizvajalci ponujajo garancije, ki obljubljajo minimalno učinkovitost v določenem obdobju (običajno 25-30 let).
 • Komponente: Inverterji, nosilni sistemi in druga oprema imajo omejeno življenjsko dobo, ki jo je treba upoštevati.
 • Vzdrževanje: Redno čiščenje, pregledovanje in zamenjava komponent ter odpravljanje okvar lahko podaljša življenjsko dobo elektrarne.

Tehnologija sončnih elektrarn se nenehno izboljšuje, zato novejše generacije modulov ponujajo daljšo življenjsko dobo in višjo zanesljivost.

Pri načrtovanju sončne elektrarne je pomembno upoštevati pričakovano življenjsko dobo in vzdrževalne potrebe ter jih vključiti v ekonomske izračune.

Izpolnite spodnji obrazec in nekdo iz naše ekipe se vam bo kmalu oglasil

potrebujete pogovor ali raje pošljete epošto?

Obrnite se na našo prodajo

Pripravljeni smo vam pomagati pri izbiri, montaži, vzdrževanju ali servisu vaše naprave – kontaktirajte nas in skupaj bomo našli najboljšo rešitev za vaše potrebe